ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ (PEG)
Η κατάσταση της υγείας μερικών ασθενών, δεν επιτρέπει την επαρκή πρόσληψη τροφής, φαρμάκων και νερού γεγονός το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση τους. Στις περιπτώσεις αυτές έχει ένδειξη η διενέργεια ενδοσκοπικής Γαστροστομίας. Η μέθοδος επιτρέπει την τοποθέτηση, διαμέσου του στόματος, ενός καθετήρα στο στομάχι ο οποίος εξέρχεται διαπερνώντας το κοιλιακό τοίχωμα, ανάμεσα στις πλευρές και τον ομφαλό. Ο καθετήρας αυτός επιτρέπει στους ασθενείς να σιτίζονται και να προσλαμβάνουν υγρά, ρευστές τροφές και φάρμακα.
Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ είναι μια ιατρική πράξη σχετικά απλή και γρήγορη, με ελάχιστους κινδύνους. Γίνεται με αναισθησία υπο την επίβλεψη Αναισθησιολόγου σε Κλινική συνήθως. Ο καθετήρας σίτισης καλύπτεται εύκολα από τα ρούχα και μπορεί να μη γίνεται αντιληπτός από τον κοινωνικό περίγυρο.Ο καθετήρας σίτισης μπορεί να αφαιρεθεί, εφόσον η κατάσταση της υγείας του ασθενούς αναστραφεί και μπορεί να επανασιτισθεί επαρκώς από το στόμα. Κάθε αντιπηκτική θεραπεία οφείλει να διακοπεί μετά από συνεννόηση των γιατρών.
ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ;
Η επέμβαση εκτελείται υπό καθαρές συνθήκες σε χειρουργική ή ενδοσκοπική αίθουσα, που διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, παρουσία αναισθησιολόγου.εκτελείται μεενδοσκόπιο το οποίο εισάγεται από το στόμα και προωθείται στο στομάχι.
Ο πόνος είναι η συχνότερη επιπλοκή της ενδοσκοπικής γαστροστομίας και αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αναλγητικών. Οι υπόλοιπες επιπλοκές είναι σπάνιες
Κατά το πρώτο 24ωρο είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται τακτικές περιστροφές του σωλήνα σίτισης, προκειμένου να αρχίσει ομαλά η διεργασία της συριγγοποίησης. Η σίτιση ξεκινά προοδευτικά με νερό το πρώτο 24ωρο. Τροφή χορηγείται σε περιορισμένη ποσότητα τις επόμενες τρείς ημέρες και εφόσον γίνεται καλώς ανεκτή από τον ασθενή προχωρούμε στην κανονική, πλήρη σίτιση σύμφωνα με τις θερμιδικές του ανάγκες