Αιμορροϊδοπάθεια

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ?
Η αιμορροιδική νόσος είναι η πιο συχνή παθολογική κατάσταση που παρατηρείται στον πρωκτικό σωλήνα. Ποσοστό 50-80% του ενήλικου πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα με τις αιμορροίδες του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ο όρος αιμορροίδες περιγράφει δύο ξεχωριστές αγγειακές δομές:Το εσωτερικό αιμορροιδικό πλέγμα και το εξωτερικό αιμορροιδικό πλέγμα.

Ο όρος αιμορροίδες ή εσωτερικές αιμορροίδες χρησιμοποιείται σε σχέση με το εσωτερικό πλέγμα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Οι αιμορροίδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που υπάρχουν από την γέννηση του ατόμου και βρίσκονται στο ανώτερο μέρος του πρωκτικού σωλήνα. Οι εσωτερικές αιμορροίδες είναι αποτέλεσμα της διάτασης του εσωτερικού αιμορροιδικού πλέγματος.Είναι χρήσιμες όταν είναι φυσιολογικές γιατί συμβάλλουν στην εγκράτεια, ολοκληρώνοντας την σύγκλειση του πρωκτικού σωλήνα. Η υπερπλασία του έσω αιμορροιδικού πλέγματος και η δημιουργία της αιμορροιδικής νόσου είναι συνέπεια της στάσης του αίματος σ’ αυτό εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του φλεβικού αίματος των αιμορροίδων λόγω υπερτονίας των σφιγτήρων (κακή κυκλοφορία του αίματος δηλαδή), σε δυσκοιλιότητα, σε διόγκωση του προστάτη, σε κακοήθειες του ορθού και των γεννητικών οργάνων.
Η χρόνια και επαναλαμβανόμενη συμφόρηση του αιμορροιδικού δακτυλίου οδηγεί σε χαλάρωση των στηρικτικών του στοιχείων. Ο βλεννογόνος με το αιμορροιδικό πλέγμα δεν είναι πλέον καθηλωμένα στο μυικό χιτώνα και προπίπτουν, αρχικά περιοδικά και αργότερα μόνιμα.Προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία αιμορροίδων θεωρούνται η κληρονομική προδιάθεση, η δυσκοιλιότητα, οι διάρροιες, η κύηση, ο τοκετός, η τοπική εφαρμογή φαρμάκων (υπόθετα, κλύσματα), διάφορα αθλήματα (ιππασία, ποδηλασία), συγκεκτιμένα επαγγέλματα (οδηγός, πιλότος) και η κατάχρηση οινοπνεύματος ή καρυκευμάτων. Οι αιμορροίδες διακρίνονται σε 4 στάδια.
Στο 1ο στάδιο ανήκουν αυτές που είναι ορατές μόνο με το πρωκτοσκόπιο.
Στο 2ο στάδιο ανήκουν εκείνες που προπίπτουν μόνο περιοδικά κατά την κένωση και ανατάσσονται αυτόματα.
Στο 3ο στάδιο οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση, το βάδισμα, την όρθια στάση και ανατάσσονται μόνο με τη βοήθεια του χεριού του ίδιου του ασθενούς.
Στο 4ο στάδιο όπου προπίπτουν μόνιμα και είναι μη ανατάξιμες.Η κλινική εικόνα με την οποία μπορεί να εκδηλωθούν είναι η αιμορραγία και η μεθαι μορραγική αναιμία εξαιτίας επαναλαμβανόμενης απώλειας αίματος, ο πόνος (κυρίως σε θρόμβωση), η διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων με αίσθημα δυσφορίας και πληρότητας στον πρωκτό, η έκκριση κυρίως υδαρής ή βλεννώδης (4ου σταδίου), ο κνησμός του δακτυλίου λόγω εκκρίσεων ή δερματίτιδας και η πυλαιοφλεβίτιδα που είναι σπάνια επιπλοκή της θρόμβωσης και φλεγμονής των αιμορροΐδων και μπορεί να δημιουργήσει αποστήματα στο ήπαρ.

Πώς τις αντιμετωπίζουμε?
Οι αιμορροΐδες είναι σημαντικές δομές με ιδιαίτερο ρόλο στην εγκράτεια ειδικά αερίων και υγρών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μένουν όσο το δυνατόν ανέπαφες οι ανατομικές δομές της περιοχής. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους 80-90% αντιμετωπίζονται συντηρητικά ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα χρειαστεί κάποιου είδους επεμβατική μέθοδο ή χειρουργική.Οι περισσότεροι ασθενείς με αιμορροΐδες 1ου ή 2ου βαθμού μπορούν να αντιμετωπισθούν από τον Γαστρεντερολόγο με απλούς τρόπους όπως:Ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και της αφόδευσης.
Γενικές και διαιτολογικές συμβουλές (φυτικές ίνες, άφθονα υγρά, αποφυγή ουσιών που διεγείρουν το έντερο όπως καφές, τσάι, αλκοολούχα ποτά και καρυκεύματα)
Χορήγηση παραγόντων φλαβονοιδών με αντιφλεγμονώδη δράση και ενδυνάμωσης των αγγείων.Χρήση τοπικών παραγόντων όπως αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τοπικών αναισθητικών, ελαιωδών ουσιών και αγγειοτροπικών παραγόντων.Σκοπός των ουσιών είναι η καθήλωση του βλεννογόνου στον μυϊκό χιτώνα και η συγκράτηση των αιμρροίδων στο βάθος του πρωκτού και η ελάττωση της παροχής αίματος προς αυτές.
Επίσης η καθήλωση των αιμορροΐδων μπορεί να γίνει με έλεγχο μηχανικό, χημικό θερμικό ή ηλεκτρικό ρεύμα.Διάφορες μεθόδους χρησιμοποιούμε οι Γαστρεντερολόγοι όπως σκληροθεραπεία με ενέσεις, Απολίνωση με ελαστικούς δακτύλιους, Κρυοθεραπεία, Φωτοπυξία με χρήση υπερύθρων.Ριζική μέθοδος είναι η χειρουργική και έχει ένδειξη για αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού.Σήμερα η χειρουργική τεχνική εφάρμοσε μεθόδους με την βοήθεια του laser που δημιουργεί μικρότερο τραύμα καλύτερη αιμόσταση, μικρότερο χρόνο επέμβασης και άμεση επιστροφή του ασθενή στο σπίτι χωρίς τις παλαιότερες επιπλοκές.  

Κοινοποιήστε

«Ακολουθήστε μας στο Facebook»