Νέο τεστ ανίχνευσης καρκίνου παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άντρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 60 ετών.Δυστυχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου λόγω κακοήθους νόσου μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι πιθανότητες ίασης των ασθενών αυξάνονται δραστικά εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί έγκαιρα και γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση.Οι εξετάσεις που γίνονται για την ανίχνευση περιλαμβάνουν τη δακτυλική εξέταση του εντέρου, την ανάλυση κοπράνων για αφανή ίχνη αίματος, τη σιγμοειδοσκόπηση, την κολονοσκόπηση και το βαριούχο υποκλυσμό διπλής αντιθέσεως.Η εξέταση των κοπράνων για ανίχνευση αίματος σε πληθυσμιακό επίπεδο, μπορεί να προσφέρει πολλά λόγω της δυνατότητας πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να υπάρχει αλλά να μη φαίνεται. Μπορεί να οφείλεται σε μια χρόνια λανθάνουσα αιμορραγία από ένα πολύποδα ή άλλο όγκο στο έντερο. 
Η εργαστηριακή εξέταση για αφανή ίχνη αίματος στα κόπρανα (δοκιμασία γουϊακόλης, Faecal Occult Blood Tests - FOBT) μπορεί να ανιχνεύσει αίμα το οποίο ενώ υπάρχει δεν φαίνεται στο γυμνό μάτι και να οδηγήσει σε περαιτέρω εξετάσεις (όπως για παράδειγμα η κολονοσκόπηση) για την ανεύρεση της αιτίας που προκαλεί την αιμορραγία.Δυστυχώς το τεστ που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να δείξει εάν το αίμα που ανιχνεύεται οφείλεται σε καρκίνο ή είναι εκεί λόγω μιας άλλης καλοήθους κατάστασης όπως για παράδειγμα οι αιμορροΐδες. Επίσης το τεστ μπορεί να είναι θετικό λόγω κατανάλωσης ορισμένων φαγητών ή ποτών. Μόνο 6% των ασθενών με τεστ που είναι θετικό την πρώτη φορά, αποδεικνύεται ότι έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα το τεστ δεν είναι σε θέση να ανιχνεύει όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου διότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν αιμορραγούν. Μόνο 25% έως 50% των καρκίνων αυτών ανιχνεύονται από το εν λόγω τεστ.Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να να ανεβρεθούν καλύτεροι τρόποι έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου αυτού σε πληθυσμιακό επίπεδο. Τώρα, Γερμανοί γιατροί ανέπτυξαν ένα νέο τεστ στα κόπρανα που είναι δυνατόν να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση λόγω του ότι μπορεί να ανιχνεύει πολύ καλύτερα τον καρκίνο του παχέος εντέρου.Το τεστ αυτό βασίζεται στη μέτρηση ενός ενζύμου το οποίο παράγεται από καρκίνους του παχέος εντέρου και αποβάλλεται δια μέσου των κοπράνων. Η συγκέντρωση του ενζύμου στα κόπρανα σχετίζεται όχι μόνο με την ύπαρξη καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά και με το στάδιο στο οποίο η ασθένεια έχει προχωρήσει.  
Το νέο αυτό τεστ μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την ανίχνευση του καρκίνου αλλά και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Στις περιπτώσεις που ο καρκίνος επανεμφανίζεται μετά από την αρχική θεραπεία, η αύξηση του ενζύμου στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα σημείο το οποίο να προειδοποιεί έγκαιρα για την επιδείνωση της νόσου.  

Κοινοποιήστε

«Ακολουθήστε μας στο Facebook»