Ενδογαστρικό μπαλόνι κατά της παχυσαρκίας

Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, δεν θα πρέπει να βοηθά απλά ώστε να χαθεί βάρος, αλλά και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Η πολυσύνθετη αιτιολογία της παχυσαρκίας απαιτεί μια σφαιρική προσέγγιση όσον αφορά τη θεραπεία της. Πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον και οι ψυχοκοινωνικές του προεκτάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και στη θεραπευτική αποκατάσταση της παχυσαρκίας.

H προσπάθεια απώλειας βάρους θέτει τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του ατόμου σε δοκιμασία. Την περίοδο αυτή, για να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια, ο ασθενής έχει ανάγκη υποστήριξης.Το πρόγραμμα γαστρικού μπαλονιού (ΒΙΒ) συνδυάζει την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με την κατάλληλη ψυχολογική προπαρασκευή και διατροφική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα γαστρικού μπαλονιού είναι μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση στην πολύπλοκη νόσο της παχυσαρκίας που εγγυάται όχι μόνο τα καλύτερα αλλά και τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.  

Σε τι πλεονεκτεί το πρόγραμμα ΒΙΒ;
Το πρόγραμμα του γαστρικού μπαλονιού (ΒΙΒ) είναι ένα ολοκληρωμένο ιατρικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που συνδυάζει την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με την εξειδικευμένη παρακολούθηση Το γαστρικό μπαλόνι καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του στομάχου (περίπου το μισό) και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού που καταστέλλει την πείνα για 3 περίπου μήνες. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση τροφής περιορίζεται αυτόματα. Το πρόγραμμα ΒΙΒ πλεονεκτεί διότι: Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αναστέλλει την πείνα.Πετυχαίνει απώλεια βάρους, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.Είναι απολύτως ασφαλές γιατί δεν περιλαμβάνει χειρουργείο και το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με απολύτως φυσικό τρόπο.Προσφέρεται με πλήρη υποστήριξη ομάδας ειδικών.Λαμβάνεται πρόνοια για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;
Η σημαντικότερη απώλεια βάρους παρατηρείται στο πρώτο εξάμηνο μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν με απώλεια βάρους από 10 - 35 κιλών. H απώλεια βάρους εξαρτάται κυρίως από τη συνέπεια και τη συμμόρφωση του ασθενούς. Είναι το πρόγραμμα κατάλληλο για σας;
Κατάλληλοι είναι όλοι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συναινέσουν γραπτώς για την τοποθέτηση του μπαλονιού, αφού πρώτα ενημερωθούν για τους στόχους, τους περιορισμούς και τα αποτελέσματα του προγράμματος. Το γαστρικό μπαλόνι δεν είναι πανάκεια. Η επίτευξη του στόχου απαιτεί θέληση και συνεργασία από την πλευρά του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού δεν ενδείκνυται.
Οι παρακάτω καταστάσεις αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού:
Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στομάχου και 12δακτύλου.
Παθήσεις οισοφάγου (εκκολπώματα, κιρσοί)
Ιστορικό πεπτικών ελκών.
Μεγάλη διαφραγματοκήλη και σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις πεπτικού.
Νοσήματα του κολλαγόνου και παθήσεις που απαιτούν τη θεραπευτική χορήγηση κορτιζόνης.
Σοβαρές νεφρικές, ηπατικές και πνευμονικές παθήσεις.
Εξάρτηση από αλκοόλ ή ναρκωτικά.
Σοβαρή ψυχιατρική νόσος και σοβαρές μορφές βουλιμίας.
Απροθυμία του ασθενούς να ακολουθήσει το πρόγραμμα ΒΙΒ.
Κύηση. 
Σε περιπτώσεις σοβαρής ψυχικής νόσου και ψυχογενών διαταραχών της διατροφικής συμπεριφοράς (βουλιμία, παροξυσμική υπερφαγία) η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΒΙΒ είναι εφικτή μόνο με τη συγκατάθεση του θεράποντος ψυχιάτρου.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Το γαστρικό μπαλόνι λειτουργεί με δυο τρόπους:Δημιουργεί κορεσμό με μικρότερες ποσότητες τροφής.Περιορίζει την πείνα επειδή καθυστερεί την κένωση του στομάχου. 

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ
Για λόγους ασφαλείας, η επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο σε οργανωμένη κλινική ή νοσοκομείο με νοσηλεία μιάς μέρας. Η τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού γίνεται εντελώς αναίμακτα, χωρίς τομές, με μέθη ή γενική αναισθησία με τη βοήθεια γαστροσκοπίου. Ο καθετήρας οδηγεί τη συσκευή από το στόμα στο στομάχι όπου το μπαλόνι εκπτύσσεται αφού γεμίσει με στείρο διάλυμα φυσιολογικού ορού χρωματισμένου με χρωστική blue de methylene. Η διαδικασία παρακολουθείται συνεχώς με το γαστροσκόπιο και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ
Η διαδικασία είναι εξ ίσου απλή. Κάτω από συνθήκες αναισθησίας, εισέρχεται το γαστροσκόπιο στο στομάχι. Το μπαλόνι διατιτραίνεται με ενα καθετήρα και το περιεχόμενό του αναρροφάται. Στη συνέχεια συλλαμβάνεται και αφαιρείται με ειδική λαβίδα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 
Μετά την τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού ακολουθεί μια περίοδος έντονων στομαχικών διαταραχών που διαρκεί 3 – 4 ημέρες. Στο διάστημα αυτό σιτίζεστε μόνο με υγρά. Ο ύπνος ανακουφίζει τα συμπτώματα, γι αυτό μπορεί να παρουσιασθεί υπνηλία. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων πέραν των 4 ημερών ή εάν νιώσετε έντονη αδυναμία, ή στομαχικούς πόνους.  Για όσο διάστημα παραμείνει το γαστρικό μπαλόνι, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν κάποιο αντιόξινο σκεύασμα (πχ Zantac, Losec κλπ) για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του στομάχου.  Μερικές φορές η παρουσία του μπαλονιού στο στόμαχο μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που είχαν και στο παρελθόν επεισόδια ΓΟΠ. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου μετά το φαγητό και αναγωγή της τροφής. Για να αντιμετωπίσετε τη ΓΟΠ αποφύγετε την κατάκλιση για 3 τουλάχιστον ώρες μετά το φαγητό. Ένα φάρμακο που θα βοηθήσει σε περίπτωση ΓΟΠ είναι το Primperan. Πάρτε ένα χάπι μισή ώρα πριν το φαγητό. Φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών όπως Voltaren, Mesulid, Aspirin κλπ, δημιουργούν σοβαρό ερεθισμό στο στομάχι.Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για την αναλγητική τους δράση. Μην χρησιμοποιείτε τέτοια φάρμακα χωρίς πρώτα να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Όταν χρειαστείτε κάποιο αντιπυρετικό ή αναλγητικό, προτιμείστε Depon ή Panadol.  
Το γαστρικό μπαλόνι επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. Όταν οι τροφές παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στομάχι υφίστανται ζύμωση με παραγωγή αερίων και έχουν σαν αποτέλεσμα δύσοσμες ερυγές (ρεψίματα). Για να προλάβετε αυτή την κατάσταση, πίνετε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό 4 ώρες μετά τα γεύματα και οπωσδήποτε 2 ποτήρια νερό πριν τη βραδινή κατάκλιση. Με τον τρόπο αυτό "ξεπλένεται" το μπαλόνι από τα υπολείμματα τροφών. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να παρατηρηθούν επεισόδια διάρροιας. Όταν υπάρξει διάρροια που επιμένει για περισσότερο από 2 μέρες, είναι απαραίτητη η ιατρική εκτίμηση και πιθανώς κάποια αγωγή. Η εγκυμοσύνη αντενδείκνυται για τους επόμενους 6 μήνες μέχρι την τελική σταθεροποίηση του βάρους. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης το γαστρικό μπαλόνι πρέπει να αφαιρεθεί. Όταν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το γαστρικό μπαλόνι, πρέπει να είστε έτοιμοι για μερικούς διατροφικούς περιορισμούς. Τροφές και snacks που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή λίπους πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοιες τροφές είναι οι χυμοί φρούτων, γλυκίσματα, μπισκότα, κέικ, μαρμελάδες, μέλι, σοκολάτα, τσιπς και πίτες. Αποφεύγετε επίσης τα τυριά και τα κρέατα με ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (αρνί, χοιρινό) και τα αλκοολούχα ποτά γιατί ερεθίζουν το στομάχι και σχεδόν πάντα περιέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Αντίθετα οι σαλάτες και τα φρέσκα λαχανικά είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιό σας. Οι γενικοί διατροφικοί κανόνες του προγράμματος ΒΙΒ είναι:    

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 
Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και άσκηση. Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους, γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αυξήσουμε τις καύσεις του οργανισμού και την κατανάλωση ενέργειας. Έχει αποδειχθεί ότι 45 - 60 λεπτά καθημερινής αεροβικής άσκησης (πχ τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, ομαδικά αθλήματα) αυξάνουν την μέση κατανάλωση ενέργειας, ελαττώνουν την όρεξη και το άγχος, βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και δημιουργούν αισιοδοξία και ψυχική ευφορία. Όταν η διαιτητική αγωγή συνδυάζεται με άσκηση, η πιθανότητα να διατηρηθεί μόνιμα μια σημαντική απώλεια βάρους τριπλασιάζεται. Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει ο συνδυασμός αεροβικής και αναερόβιας άσκησης. Η αναερόβια άσκηση (βάρη) αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας. Στο πρόγραμμα ΒΙΒ ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης αλλά και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιήστε περισσότερο το σώμα σας με φυσικό τρόπο χωρίς να φυγοπονείτε. Οι εύκολες λύσεις όπως για παράδειγμα η «παθητική γυμναστική» με ηλεκτρονικούς νευρομυικούς διεγέρτες, δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα.  

Κοινοποιήστε

«Ακολουθήστε μας στο Facebook»