Ανώδυνη Κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση

Ο έλεγχος του πεπτικού σωλήνα με εύκαμπτα όργανα όπως είναι το Γαστροσκόπιο και το Κολονοσκόπιο είναι μία σχετικά εύκολη εξέταση που προκαλεί όμως μία δυσφορία στον ασθενή ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του. Σε αγχώδη άτομα, σε άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα, εκκολπώματα ,

και σε ηλικιωμένα άτομα που κάνουν ατελή προετοιμασία του εντέρου ο βαθμός δυσφορίας κατά την διάρκεια των εξετάσεων μπορεί να είναι πολύ μεγάλος και η εξέταση να προκαλέσει τραυματική εμπειρία και φοβία στον ασθενή.
Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος που σε πολλούς ασθενείς αυτές οι εξετάσεις άφησαν μια οδυνηρή ανάμνηση και ένα φόβο είναι ότι πραγματοποιήθηκαν βιαστικά, χωρίς επεξήγηση του Γαστρεντερολόγου προς τον ασθενή για το πώς πραγματοποιείται η εξέταση και για τα συναισθήματα που πιθανών θα αισθανθεί ο εξεταζόμενος.

Σημαντικός επίσης λόγος οδυνηρής εξέτασης ήταν η μη χορήγηση καταστολής κατά την διάρκεια της εξέτασης, η μειωμένη δράση της καταστολής στο συγκεκριμένο ασθενή, η ευαισθησία του ασθενή στο αίσθημα του πόνου, η συναισθηματική φόρτιση και το άγχος του ασθενή.
Όλα τα παραπάνω κάνουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις μη αξιόπιστες, δυσάρεστες και οδυνηρές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Γαστρεντερολόγος έχοντας έναν ασθενή αγχωμένο, που πονάει, υπάρχει περίπτωση να κάνει μια εξέταση βιαστική με κίνδυνο να διαφύγει ακόμα και ένας καρκίνος. Οι καλύτεροι ενδοσκόποι είναι δεδομένο ότι σε βιαστικές εξετάσεις έχουν κάνει λάθη και μη ολοκληρωμένο έλεγχο του πεπτικού. Επίσης οι επιπλοκές με δύσκολες συνθήκες ή δύστροπους ασθενείς δεν είναι λίγες. Επίσης δεν είναι λίγες οι εξετάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω δυσφορίας του ασθενή.
Τα τελευταία χρόνια στις Γαστρεντερολογικές εταιρείες γίνονται πολλές συζητήσεις για τον τρόπο και τον τόπο διενέργειας όλων των ενδοσκοπικών πράξεων.
Στο εξωτερικό οι περισσότερες ενδοσκοπήσεις γίνονται σε κλινικές με παρουσία αναισθησιολόγου και με τον ασθενή σε κατάσταση ύπνωσης. Με αυτόν τον τρόπο η εξέταση γίνεται περισσότερο αξιόπιστη, ο ασθενής δεν έχει την παραμικρή δυσφορία και δεν παρουσιάζονται επιπλοκές.
Ο Γαστρεντερολόγος με άνεση μπορεί να ολοκληρώσει οποιαδήποτε εξέταση και να δώσει αξιόπιστο πόρισμα.
Το κέντρο μας έχει εφαρμόσει την μέθοδο της ύπνωσης διενεργώντας τις εξετάσεις για τους ασθενείς που την επιλέγουν , σε κλινική, με παρουσία αναισθησιολόγου και τα αποτελέσματα μετά από εκατοντάδες εξετάσεις δείχνουν ότι η αξιοπιστία της εξέτασης αγγίζει το 100% με μηδενική δυσφορία του ασθενή. Σημαντικό επίσης είναι ότι το επιπλέον κόστος σε σχέση με τις ίδιες εξετάσεις που διενεργούνται σε ιατρεία είναι πολύ μικρό. Ο ασθενής δεν αισθάνεται το παραμικρό και οι ενδοσκοπήσεις δεν προκαλούν τραυματική εμπειρία ακόμη και στους πιο δύσκολους και φοβισμένους ή αγχώδεις ασθενείς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.  

Κοινοποιήστε

«Ακολουθήστε μας στο Facebook»